İnci Nedir? Nasıl Meydana Gelir?
İnci Nedir?
İnci, kabuklu yumuşakçaların içinde doğal bir süreç sonucunda oluşan parlak, sert bir objedir. İdeal olarak inciler pürüzsüz ve yuvarlak olsalar da, doğal incilerin çeşitli farklı şekillerde de meydana gelmesi mümkündür. Doğal inciler yüksek oranda kalsiyum karbonattan oluşur.
Doğada İncinin Oluşum Süreci
İncinin oluşum süreci, yabancı bir taneciğin istiridyenin (ya da midye veya başka bir kabuklu yumuşakçanın) içine girmesiyle başlar. Bu noktadan sonra, inci, bir çeşit korunma mekanizması olarak, bu yabancı maddeyi sedef minerali ile kaplamaya başlar. Bu kaplama süreci, sonunda inci meydana gelene kadar katman katman devam eder ve genellikle birkaç yıl sürer.
Görünüşte birbirlerine benzeseler de, tatlı ve tuzlu su incileri farklı tür yumuşakçalar tarafından üretilir. Aslına bakılırsa tüm kabuklu yumuşakçalar yukarıda bahsettiğimiz sürecin bir sonucu olarak doğal bir çeşit inci üretebilirler. Tabii bu ürünlerin hepsi eşit derecede değerli değildir.
Doğal İnciler, Kültür İncileri ve Taklitler…
İncileri oluşma/üretilme şekillerine göre üç kategoriye ayırabiliriz: Doğal inciler, kültür incileri ve taklitler. Doğal inciler, tuzlu veya tatlı sularda, yukarıda bahsettiğimiz sürecin bir sonucu olarak kendiliğinden oluşan incilerdir. Kültür incileri, istiridye veya midyeye insanlar tarafından kontrollü koşullar altında yabancı madde transfer edilmesi ile başlayan sürecin sonunda oluşurlar. Bu yüzden aslında bir bakıma hem doğal hem yapay oldukları söylenebilir. Doğal inciler ile kültür incileri X-ray ile ayırt edilebilirler. İmitasyonlar ise, farklı maddelerden üretilebilirler; ilk bakışta gerçek incilerden pek farklı değilmiş gibi görünseler de, onlar kadar ağır ve pürüzsüz olmazlar, ve ışıltıları zaman içinde kaybolur. Doğal yolla meydana gelen inciler çok nadir bulunurlar. Bu kadar değerli olmalarının ana sebebi de budur.
İnciler Hakkında İlginç Bilgiler
Yazıyı “Bunları biliyor muydunuz?” formatında bitirerek size birkaç ilginç bilgi verelim istedik… İşte inciler hakkında bilmiyor olabileceğiniz ilginç detaylar:
- Genel inanışın aksine, istiridye ya da midyenin içine girerek inciye dönüşecek olan yabancı madde çok nadiren bir kum tanesi olur. Bu görevi daha çok parazitler, yemek parçacıkları, organik maddeler görür.
- İstiridyenin içindeki yabancı maddeyi kaplamak için kullandığı sedef maddesi, “incinin annesi” olarak da bilinir. Kabuğun iç kısmının yapımında da kullanılan bu madde, betondan daha hafif ama daha sağlamdır.
- İncinin parlaklığı, içerisinde kaç katman olduğuyla bağlantılıdır. İnciyi oluşturan katmanlar inceldikçe ve çoğaldıkça, parlaklık da artar.
- İnciler, neredeyse tamamen kalsiyum karbonattan oluştukları için, sirkede çözünebilirler!
- Popüler bir hikayeye göre, Pierre Cartier, 1917 yılında, iki sıra doğal inci vererek karşılığında New York’ta bir bina almıştır- burası bugün New York Cartier Store’dur.
Etiketler: #diamond #pirlanta #inci #incikolye #inciyüzük #e-ticaret #takı #mücevher #doğaltaş #incinasıloluşur
Haziran 28, 2020
Listeye dön