Değerli Taşları Tanıyalım – Zümrüt
Zümrüt Nedir?
Yeşil renkli, saydam bir taş olarak dikkat çeken zümrüt, Beril mineralinin bir türü olarak sınıflandırılmaktadır. Zümrüdün Mohs skalasına göre sertliği 7.5 – 8’dir. Zümrüt; elmas, safir ve yakut ile birlikte dünyadaki 4 değerli doğal taştan bir tanesidir. Diğer taşlar yarı değerli taş kategorisine dahil edilmektedir.
Çoğunlukla yeşil renkte olan zümrüdün skalası, sarı – yeşil ile mavi – yeşil arası bir yelpazeye yayılmaktadır.
Zümrüt Nasıl Oluşur?
Zümrüt kayaların üzerinde yer eden hidrotermal damarlarda gerekli şartların sağlanması ve gerekli minerallerin bir araya gelmesi sonucu oluşur. Gerekli şartların sağlandığı ortamlarda, hidrotermal sıvıların soğuması sürecinde zümrüt oluşumu meydana gelebilir. Bunun yanı sıra, magmanın soğuması sürecinde belli başlı maddelerin bir araya gelmesiyle de zümrüt oluşumu gerçekleşebilir.
Saf Beril renksizdir. Minerale rengini kazandıran ise, yapısındaki saflığın bozulması, başka bir deyişle diğer maddelerin de -krom ve vanadyum gibi- yapıya dahil olmasıdır. Günümüzde elde edilen doğal zümrütler, milyonlarca yıllık bir sürecin sonucunda meydana gelmiştir.
Sentetik Zümrütler
Sentetik zümrütler, kimyasal yapı olarak doğal zümrütlerle aynıdır. Farklı yöntemler ile laboratuvar ortamında yaratılan sentetik zümrütler, bu özellikleriyle de ilk bakışta zümrüdü andıran ama yapısal olarak tamamen farklı olan sahte zümrütlerden ayrılırlar.
Zümrütler Hakkında İlgili İlginç Bilgiler
İşte zümrütler hakkında ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz birkaç küçük bilgi:
- Zümrüt, mayıs ayının doğum taşıdır.
- Dünyada bilinen en büyük -ve en değerli- zümrütlerden biri, Bahia Zümrüdü’dür. 1,700.000 karatlık (341 kg) taşın değerinin 400 milyon dolar civarında olduğu düşünülmektedir.
- Zümrüt, 55. evlilik yıl dönümleri için geleneksel bir hediyedir.
- Milattan önce 1500’lü yıllarda Mısır’da zümrüt madenciliği yapıldığı bilinmektedir. Günümüzde ise dünyanın en büyük zümrüt üretimi, Kolombiya’ya aittir.
Etiketler: #emerald
Ağustos 03, 2020
Listeye dön